Eu așa am auzit.
🌁Proaspăt revenită dintr-o scurtă (și minunată sau deprimantă în raport cu România, încă nu mă pot hotărî) incursiune în nordul Europei, îmi era gândul la ce are orașul acesta mai bun de oferit la jumătatea lui Marte: soare blând și magnolii. Sustenabilitate nu ne oferă, am găsit orașul la fel de murdar și de aglomerat, fără să facă vreun efort să se schimbe. Aer, apă, trafic, natură?! Zic doar că vin alegerile local anul viitor și să știm ce să cerem.
💮Revenind totuși la titulul cu care v-am amăgit, nu am ajuns încă pe Str. Mahatma Gandhi să confirm minunea, dar se aude pe internet că au inflorit și e timpul să vă reamintesc de existența acestei hărți, măcar să știți la ce vă întoarceți câteva weekend-uri de luna asta.
Puteți considera clișeu treaba asta cu ghioceii, leurda, magnoliile și liliacul, pe bună dreptate; eu am ales să le aprofundez ca termeni de referință pentru trecerea timpului, să nu mai am motive să spun “nu știu când a trecut anul acesta”.
Odată cu martie revin terasele și festivalurile, de toate felurile.
🎻Sonoro la Conac face un tur de forță, de la Caracal la Arad și Maramureș. Să nu vă supărați dacă nu mai prindeți bilete, nu am prins nici eu la București în 3h după anunț. Dar mai sunt încă bilete la serata Aici a stat de sâmbătă.
🖊️Ultimul weekend de Perjovschi la Galeria Posibilă și Zilele Poeziei la Cărturești.
🥂Se redeschide Food Hood, iar la Art Safari puteți merge în weekend cu pachet de tur ghidat cu performance muzical și prosecco. Urzici gata în farfurie, la DeSoi. Vă spuneam că revin croissantele FIKA18, de astăzi le găsiți la noua locație Angelina Cake Boutique pe Str. Popa Savu.
♟️Board games night la ALTRNTV shop și ateliere super-interesante de imprimare textile, design de genți și ceramică. ✂️ Un loc pentru weekend-ul viitor la aterlier de scriere autobiografică.
🧘Yoga, nutriție și cosmetică la Cosmic Wellness Festival
👨🌾Se iese din București la grădinărit și curețenie de primăvară în Otopeni sau cu caiacele în Delta Neajlovului la Comana. 🚣♂️
🎥La Cinemateca Union mai rulează încă și filmele bune ale anului trecut, iar acasă puteți vedea Oscalul pentru cel mai bun film străin, All quiet on the Western Front.
👗Vremea bună nu aduce și cheful să ne îmbrăcăm cu ceva frumos, care nu e o pereche de jeans cu UGG-uri, dar treaba asta cu hainele noi de primăvară ne costă pe noi și costă planeta. Când eram copii ne luam, într-adevăr, haine noi de primăvară, dar cam acelea erau toate din sezon, nu făcem în fiecare lună comenzi online. Consumul de textile a crescut exponențial în ultimii ani și nu pentru că ne îmbrăcăm mai mult. Dacă ai haine pe care le-ai ales și păstrat cu grijă peste iarnă, o să te bucuri să le revezi. Și dacă simți, fie că nu mai ai același corp din liceu, fie că stilul tău a evoluat, hainele #PreLoved sunt alternativa la mall, dar cu mai puțin stres și mai puțină poluarea. Industria modei este responsabilă de 10% din emisiile de carbon. Pentru fiecare tricou se consumă o cantitate de apă aproximativ egală cu cât consumi în doi ani, în timp ce aceleași textile poluează apa cu coloranți chimici și microplastic. 🚰
În acest weekend sunt două evenimente unde poți explora garderobe #PreLoved:
sâmbătă, Shop my selection la Mezanin, cu lume mondenă pe care o știți de pe Instagram.
duminică, Chilipir la Carolia Social House, cu subsemnata și alte fete pe care la vom cunoaște la fața locului.
Sorry, guys! Pentru băieți oferta este limitată.
♻️Ne cumpărăm, dar ce facem totuși cu hainele care nu își mai găsesc locul în șifonier, dar nici la groapa de gunoi:
Le revindem. Dacă nu mergem la târguri, o putem face pe variatele grupuri de Facebook, la Re-collections, la Consignația 7, la Remix Shop. Dacă sunt haine în stare bună, pe care ne-ar plăcea și nouă să le descoperim. Avem și Vestiaire Collective, dar începem local.
Le schimbăm. Cu prietenele, într-un weekend la una dintre voi acasă sau la evenimente de profil (nu promit când mai organizez, dar sper să se mai întâmple)
Le reparăm dacă ceea ce ne împiedică să le purtăm este un defect. La o croitorie din cartie sau la Retuș Art.
Le donăm. La SocialXchange, la Crucea Roșie pentru Bine Boutique, La Taica Lazăr sau pe grupurile de Freecycle. Să vă placă de ele când le dați mai departe, fie că doar și pentru alții.
Le reciclăm dacă nu mai pot fi purtate cu drag de altcineva. Textilele sunt totuși foarte greu de reciclat și în acest moment nu există nicio soluție pentru acest proces în România, așa că ceea ce colectează H&M de la noi va călători mai departe sute de km înainte să intre în proces. Similar, pentru încălțăminte pe care o puteți depune pentru reciclare la CCC (Sun Plaza). Între timp, H&M lansează și platformă de re-sale, dar serios vorbind, sunt puține haine de la ei care au viață mai lungă de câteva sezoane.
🍲Am luat act și de numărul de tarcalaci prjiți în săptămâna ce-a trecut și m-am bucurat. Mai ales în contextul discuțiilor despre ce înseamnă gastronomia tradițională la care am participat sâmbăta trecută. Sunt tarcalacii tradiționali românești? E sarmaua? E prăjitura pe care o face mama sau mai ales bunica? Sunt bucuroasă că nu am plecat de discuții cu un consens despre ce este tradițional românesc (până și bunica se reinventează, a făcut anul trecut ceapă mică murată despre care ea uitase și pe care noi o cumpăram de la supermarket) ca să ne luăm libertatea (creativă) să facem românesc cu ingrediente locale, după pofte și inspirații. Iar cu inspirațiile mele o să revin după mult-așteptata vizită la Obor în timp ce mă las inspirată și de varza creață și napii din coșul de săptămâna aceasta de la bio&co.