Când prea mult
e prea mult? Când nu vom mai ignora realitatea. Nu suntem pentru prima dată în paradigma lui “cea mai” și nici nu vom ieși prea repede din ea la ce semnale avem.
Peste trei ani este ca astăzi, o zi când se iau deciziile pentru 2040 în mijlocul unei canicule chiar la Bruxelles (da, locul acela cunoscut pentru vară puțină, ploaie multă). S-au luat, sună tot bine ținta de 90%, dar nu și când o poți atinge pe credite de la alții. Poluăm noi, mai plantăm niște copaci, dar în altă parte. Când ar trebui să fim mai mulți, am rămas tot mai puțini. Ne sperie necesarul de investiții în timp ce omitem să spunem cât ne costă să nu facem nimic. Un link despre ce taxe verzi s-au discutat pentru pachetul fiscal nu am să pun, pentru că discuția este inexistentă. Se mai dau niște oameni afară, foarte bine dacă nu își fac treaba, se mai reorganizează ceva, dar de construit când construim? Soluții, reziliență? Nu suntem singuri nici cu tolerarea.
Bucureștiul nu este deloc orașul de care ne place când ieșim la festivaluri dacă citim și raportul privind Starea Mediului - prea puțini copaci, trafic și aer poluat, insule de căldură și totul începe să devină o chestiune de supraviețuire. Legătura dintre calitatea aerului și caniculă (link cadou) și cum se transform[ orașul în caniculă. Nu doar noi, ci și infrastructura se resimte.
Când apa devine un bun comercial, chiar împotriva legii. Ne mai putem aștepta la ceva de la companii? Câteva.
Avem nevoie de #PlasticFreeJuly
Când mergeți în vacanță, planificați o călătorie cu trenul.
Vești bune nu am nici din lumea antreprenorilor culturali mici. S-au închis La Două Bufnițe (Timișoara) și Antic Exlibris (București). Este nevoie de fiecare dintre noi pentru ca aceste mici oaze să existe, să putem în continuare răsfoi cărți și face alegeri spontane, uneori ghidate de textura coperții sau de primele două rânduri de la pagina 5. Mergeți cel puțin la Nautilus, au și cărți și pisici.
Are și cultura nevoie de activiștii ei. Turul Civic din Drumul Taberei, astăzi.
Dacă vreți cultură și răcoare, sezonul cultural este aproape de încheiere cu EUROPAfest, jazz și jazz, norvegian și japonez și tineri talentați. TIFF a ajuns la București, inclusiv cu Insula. Cel mai mic târg de artă din oraș, pe hârtie.
Chiftele, dar mai ales roșii de la Grădina Corbilor, la Băcănia Veche cu grădină. Duminică în stil nordic la Grădină Mântuleasa. Și o veste bună de la FruFru, se întoarce la Mega Image pentru când nu avem lunchbox de-acasă. NOUA b.a.r. are meniu estival. Pizza cu smochine.
Când ieșiți din București, dați de Cronicile Culinare ale Transilvaniei, la Râșnov.
Oltenia de sub Munte ne primește cu Licurici.
Eforie Colorat la mare și nu doar în acest weekend.
Dacă sunteți la Timișoara, sunteți la JazzX deja.
Festivalul de Muzică Veche la Târgu Mureș, cu note de Bach.
Zile călduroase înainte, când ne avântăm,
Seri de film în grădină La Hamace și Cinevara
Morrissey la concert și la after-party.
Lăutăresele la Expirat și vintage party cu Oana Sirbu.
Atelier de ornitologie la Sulina.
Byron este sold-out mâine, dar mai sunt și alte concerte la Amfiteatrul TNB.
La Iași, de vară, rooftop cinema la Ateneu.
Am răspuns într-un interviu care e treaba cu newsletter-ul acesta, de ce fac ce fac chiar și din mini-vacanța în Italia, ca astăzi.