și în fiecare lună. Dar este bine să începem de undeva. Poate că suntem mai relaxați, că avem mai puțin de muncă și mai mult spațiu mental să gândim în afara pătrățelului cu preocupări zilnice, că ieșim mai în natură și vedem PET-urile pe râu în jos. PlasticFreeJuly este o inițiativă de conștientizare a impactului pe care plasticul îl are asupra mediului și asupra noastră. Și despre cum putem schimba ceva în stilul de viață ca să generăm mai puțin.
📢Nu am venit aici ca să demonizez plasticul. Este o invenție care a schimbat în multe feluri existența, de la democratizarea accesului la produse de larg consum (pentru că plasticul este ieftin, ușor și durabil), până la a salva vieți (îl regăsim, de exemplu, în numeroase aparate medicale, pungile de colectare a sângelui sunt de plastic, etc.). Dar un secol mai târziu, plasticul a ajuns să facă parte din noi la propriu, nu doar la figurat. Deși impactul direct asupra sănătății oamenilor nu este cunoscut, nu cred că ne trebuie multe dovezi că ceva 100% sintetic nu ar trebui să ajungă necontrolat în organismul nostru. Ironia este că unul dintre principalele avantaje, durabilitatea, în face și indestructibil în natură, dăinuind și călătoring sute de ani chiar sub formă de microplastic.
🐟Din cele 400 de milioane de tone de plastic produse anual, parte ajung în alimentele pe care le consumăm și vreo 15 milioane ajung în oceane unde sunt consumate accidental de speciile marine care își pot pierde viața din cauza plasticului sau, în cele din urmă, ajung tot la noi în farfurie.
Prea puțin plastic ajunge să fie reciclat (30% în medie în UE, care are oricum reglementări serioase în acest sens), reciclarea în sine nefiind o soluție ideală pentru că se consumă energie și parte din material este oricum pierdut. Și doar parte din plastic este oricum reciclabil.
Și dacă ne uităm în jur cu un ochi critic, nici măcar nu avem nevoie de toate ambalajele de plastic cu care ne-am obișnuit. Nici de infinitele sticle de unică folosință, nici de punguțele în care sunt împachetate toate obiectele pe care le cumpărăm, nici de toate hainele din fibre sintetice care au aceeași soartă ca și PET-urile.
🎯Reducerea consumului de plastic rămâne cea mai bună soluție și #PlasticFreeJuly este o oportunitate să reflectăm unde putem face schimbări. Am aruncat și eu o privire în jur și am identificat câteva surse generatoare recurente la care putem lucra.
🚰Apa. Sper că nu mai bea nimeni apă plată la PET, fie el și de 5 litri când avem la îndemână căni cu filtu, filtre pentru chiuvetă, purtificatoare de tot felul. Ar trebui chiar să fim cetățeni activi și ne asigurăm că apa din sistemul centralizat este nu doar potabilă, ci de bună calitate. Apa minerală în sticlă reutilizabile se găsește în rețeaua Nufărul, vine la pachet cu nostalgia navetei. O sticlă reutilizabilă de bună calitate vă salva multe situații chiar și într-o plimbare prin oraș - aici poți găsi locațiile care fac gratis refill.
🥑Ambalaje alimentare. Una dintre sursele cele mai prezente chiar și atunci când cumperi vrac de la piață. Dar și ușor de evitat. Merele și cartofii nu se ceartă dacă împart aceeași sacoșă de pânză până acasă, câțiva săculeți reutilizabi vor salva multe situații, iar caserolele sunt tot mai larg acceptate pentru fructe de pădure, măsline, brânză și ce nevoi mai aveți. Vracul rămâne în continuare cea mai practică soluție pentru a evita pungi, punguțe, păhărele, cutiuțe. Fie că este un magazin zero waste, fie că este băcănia din cartier. Franța și Noua Zeelandă au interzis deja plasticul pentru ambalarea anumitor tipuri de alimente.
🥡La alimente intră și prânzurile comandate la birou. Deși ne-a scăpat reglementarea UE de polisterenul cel mai rău, tot vine cu pungi, cutii, tacâmuri, din materiale precum bioplasticul care ne face să credem că nu mai e nicio problemă. Pachetul de acasă este opțiunea #faraplastic chiar și dacă aveți o caserolă de plastic. Fiecare poate fi #LunchBoxQueen
🧴Produsele de curățenie și îngrijire. Vă mai amintiți cutiile de detergent din carton din copilărie? Au dispărut din viețile noastre și locul le-a fost luat de sticle din plastice complicate, înfoliate, de toate culorile. Dar revin în viața noastră opțiunile vrac (la magazinele zero waste, la câteva dintre magazinele DM) și putem reutiliza același ambalaj de zeci de ori și opțiunile solide (tot la DM au câteva pastile concentrate cu soluții de curățenie, șampon și balsam solide găsiți deja în multe variante online). Și brandurile mainstream de produse de igienă și-au lansat linii cu refill (am văzut în călătorii refill la The Body Shop, Head&Shoulders, etc.), dar în România nu au ajuns încă.
♻️La final, nu uitați nici să reciclați ce ați generat. CumAruncPlastic și Harta Reciclării. Și nu plecați cu mâna goală de pe plajele cu deșeuri - Take3ForTheSea
PlasticFreeJuly este deci o invitație să reflectați și să fiți prezenți și conștienți în legătură cu alegerile pe care le faceți. De multe ori există o variantă mai curată, cu mai puțin plastic, pe care să o alegeți cu minim de efort sau disconfort. Uneori înseamnă doar să refuzați un pai sau o pungă de care nu aveați oricum nevoie. Cu mai puține deșeuri este oricum mai bine, cu sau fără plastic. Și toate aceste schimbări de comportament vor genera, în timp, tot mai multe opțiuni mai bune. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, amintiți-vă câte dintre alternativele expuse mai sus erau disponibile cu cinci ani în urmă.
⛵Plecați și în vacanță cu aceleași principii. Tanzania implementează de câțiva ani o strategie fără plastic și nu pot să spun că i-am simțit lipsa, ba chiar am apreciat plajele curate din Zanzibar.
Have a PlasticFreeJuly!