Uneori merită
să începem cu ce ne doare mai tare. Dreptul de a ne lupta cu statul pentru natură, aer curat și alte lucruri care ar trebui să vină de la sine. Săptămâna asta m-am perpelit de la știrea că niște organizații de mediu care vor energia mai curată au fost trimise la DIICOT pentru cauze grave chiar de către stat (care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, cum se face). Fie că sunt sau nu fundamentate îngrijorările statului cu privire la finanțările pe filiere neprietenoase geopolitic invocate, ne trebuie multe mănuși și nuanțe pentru o astfel de situație ca să nu ne trezim cu intimidări și procese când ne luptăm, ca cetățeni direct, sau cu ONGuri, să ne apărăm un copac, un spațiu verde (vedeți și istoria ONG-urile care se luptă cu imobiliarele), un viitor. Când statul român ne spune că nu știe de unde vin banii, e puțin ironic, la fel ca și atunci când ne spune că prea au avocați buni (cetățenii nu merită avocați buni să își apere drepturile?!). În jocul asta sunt atât încrederea în ONG-uri în general, cât și libertatea de a contesta deciziile statului. Sper doar să mă înșel și să fi fost doar o conversație care merită purtată. Cel puțin mai facem o donație către un ONG care susține o cauză de care ne pasă ca să aibă bani să ne apare când e nevoie. ⚖️
🌡️ Povestea asta mai contează și pentru că se vorbește și se face prea puțin în legătură cu schimbările climatice în cercurile de decizie, în timp ce starea climei în România nu este deloc bună și va crește semnificativ numărul furtunilor servere, la fel cum se va permanentiza seceta care se tot așează deja de decenii. Dacă ne vine greu să ne imaginăm cum va arăta acest viitor apropiat, s-a întâmplat săptămâna asta în Sahara. Fără alte măsuri, amânarea plății creditelor pentru fermieri (adoptată între timp) nu face decât să nege evidențele unei situații care se permanentizează și să amâne probleme de fond până după alegeri. Nici lanțurile scurte și food hub-urile despre care v-am mai povestit nu par să fie o prioritate, se aude că vor fi scoase de la finanțare când există indicii clare că pot fi un model de succes să mânăm de-aproape de casă. Până atunci, cumpărați de la Nod verde, Cumsecade/Helyénvaló, Nord Natural și Roade și Merinde. 🧑🏼🌾
Uneori avem prea multe probleme acasă ca să mai avem timp pentru restul lumii.
Dar avem și un oraș plin de oportunități culturale, cu ploaia oricum trebuie să ne obișnuim. Plus alte locații unde natura este încă generoasă.
🌳 Despre viața arborilor și ce facem cu frunzele care cad, la Biblioteca Metropolitană dacă ieșiți pe ușă când citiți aceste rânduri sau atelier de compostare în Cotroceni dacă vrei să își termini cafeaua. Atelier de eco-printing mâine la Altrntv.
🏘️ Cotrocenii se deschid din nou cu magia specifică. Program și harta locațiilor deschise. Alt cartier, alt vibe la Bărbați pe Mătăsari, strada asta se ține cu echilibru de gen. 💪🏻
💡 Calea Victoriei este luminată de Spotlight.
🎶 Alt unghi la cultură, muzică electronică și artă la BOLD Fest.
📷 Bucharest Photo Fest și sunt multe de explorat.
🧑🏼🎓Diploma rămâne deschisă și în acest weekend, mie mi-a plăcut. Au și târg.
🇮🇷 Târg persan, cultura trebuie să supraviețuiască conflictelor politice și militare.
🩰 Temporary Dance Collective, diseară.
👩🏼🎤 Operetă în Parc, vinerea viitoare și pe ritmuri lăutărești.
🪩 Se petrece sâmbătă în stradă pe ritmuri șaraimanice. Și duminică pe ritmuri armene și georgiene. Sau muzică și poezie post-punk.
🧺 Ultimul weekend session, poate mâine fără ploaie.
📽️ Anul nou care n-a fost, imediar și Moromeții 3.
🍲 Se mănâncă local micul de aur, cu campionat de table, bonus); nu mi-a dat nimeni asigurări că se găsește și unul vegetarian. Ceaun la aniversarea Random Space. Mai în centru, la pachet, de la Artizan Food Market.
🍛 Dacă vi s-a făcut poftă de thai, a făcut takeover la Switch.Eat. Și jazzy olives brunch. Despre ciocolata Dubai, într-o ediție următoare.
🍷Dacă ați ratat Revino weekendul trecut, sau nu, se bea vin moldovenesc în Parcul Tineretului sau, mai sofisticat, la RoWine.
🛍️ Dacă aveți garderobă de actualizat design local la Half is free și Mezanin Market. Pre-loved la târgul V4Vintage.
🐄Întrecerea gulașurilor la Ferma de Biodiversitate Cobor.
🫙 Slow & gourmet food la Piața Artizanilor în Buzău.
🍺 Festival de bere craft și jazz din comunism, la Timișoara.
🎷La Cluj, jazz bar în muzeu și mă entuziasmasem că este ceva permanent. Cel puțin este un început, până pe 26 octombrie.
🌍 Săptămâna viitoare începe și continuă cu Climate Chenge Summit, dincolo de o zi de summit, multe evenimente prin oraș.
🐟 Miercuri, dezbatere gastronomică despre pește sau Gipsy Napoli.
📘Joi, lansare de carte despre transformare locuințelor individuale în comunism.
🍽️ Vineri, dine & design
Și un preview la weekend-urile următoare, cu rezervare.
➡️ La FNT, ce a mai rămas (nici eu nu am prins mare lucru în a doua zi de când s-au pus pe piață, fiți pe pace).
➡️ Les Films de Cannes în cartiere.
➡️ Asociația Dealul Mare organizează tururi de crame weekendul viitor. Am fost cu doi ani în urmă și mi-a plăcut.
➡️ De blocat timp pentru FILIT, luxul ficțiunii îmi lipsește des.
➡️ Sonoro revine, are vibe-ul perfect de toamnă.